Zoeken
Van Links naar rechts Jaco van Beek (Visser & Smit Bouw), Bas van de Werf (Shell), Bart van Eijk (Visser & Smit Bouw), Archana Pathirai (Shell), Marcel Romein (Visser & Smit Bouw), Mark de Boer (Shell) en Toine van Liebergen.

Holland Hydrogen I

De grootste groene waterstoffabriek van Europa.

In opdracht van Shell realiseert Visser & Smit Bouw Holland Hydrogen 1. De grootste groene waterstoffabriek van Europa. Wij bouwen samen met onze VolkerWessels zusterpartijen en met de inzet van innovatieve ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid.

Holland Hydrogen 1

De 200 MW elektrolyser wordt gebouwd op de Tweede Maasvlakte in de Rotterdamse haven en zal 60.000 kilogram hernieuwbare waterstof per dag produceren. De hernieuwbare stroom voor de elektrolyser komt van Hollandse Kust (noord), het windpark op zee dat deels eigendom is van Shell.

Van Links naar rechts Jaco van Beek (Visser & Smit Bouw), Bas van de Werf (Shell), Bart van Eijk (Visser & Smit Bouw), Archana Pathirai (Shell), Marcel Romein (Visser & Smit Bouw), Mark de Boer (Shell) en Toine van Liebergen.

Van links naar rechts: Jaco van Beek (Visser & Smit Bouw), Bas van de Werf (Shell), Bart van Eijk (Visser & Smit Bouw), Archana Pathirai (Shell), Marcel Romein (Visser & Smit Bouw), Mark de Boer (Shell) en Toine van Liebergen (Visser & Smit Bouw).

Over het project

Met zijn ovale vorm contrasteert de fabriek in het groene landschap. Het hart van de fabriek wordt gevormd door het electrolyser gebouw waarin 10 electrolysers de productie van waterstof uit groene stroom verzorgen. Super zuiver water dat speciaal wordt geproduceerd voor deze fabriek en binnen de Water Treatment building nog eens extra wordt opgepoetst is de bron voor de waterstof. Door middel van een aansluiting op het 380kV Tennet netwerk krijgt de fabriek de benodigde elektriciteit. Via 2 hoogwaardige en gigantische compressors wordt het product toegeleverd aan de waterstof backbone die tot aan Pernis zal lopen en daar zal de waterstof gebruikt worden om bestaande processen te verduurzamen door grijze waterstof te vervangen voor groene waterstof. Vanuit het CCR gebouw, dat net buiten de oval wall staat die het fabrieksterrein omsluit, worden de processen aangestuurd door operators.

Waterstofeconomie van de toekomst

Holland Hydrogen 1 gaat een bijdrage leveren in de energietransitie; het wordt de eerste grote waterstofproductie locatie in Nederland en één van de grootste wereldwijd.  In de waterstoffabriek wordt water met behulp van windenergie gesplitst in zuurstof en waterstof. Hiermee kunnen industriële processen en zware mobiliteit CO2-vrij gemaakt worden. Daarmee brengen we integraal alle expertise en innovaties samen op het gebied van duurzaamheid, inclusief zo duurzaam mogelijk materieel en materiaal.