Zoeken
Powerhouse Company - Jakoba Mulderhuis - Photography by Sebastian van Damme 02.jpg

Jakoba Mulderhuis

Met de bouw van het Jakoba Mulderhuis (vh. Conradhuis) is de laatste stap gezet in de vervolmaking van de Amstelcampus, een bruisende stadscampus waar bijna 30.000 studenten studeren, onderzoeken en ontmoeten. Het wordt gebruikt door de faculteiten Techniek, Onderwijs en Opvoeding en Digitale Media en Creatieve Industrie. Het Jakoba Mulderhuis omvat ca. 25.000 m2 BVO en opende in september 2022, tijdens de start van het nieuwe schooljaar haar deuren.  

Bekijk video

Bekijk het derde deel van een vierdelige serie over een nieuwe manier van bouwen.

In aanloop naar de feestelijke opening werden er een viertal video's gepubliceerd over het gebouw. In deel drie vertelt onder andere onze uitvoerder Timo Tuithof over de voordelen van het bouwen aan de hand van een vergaand uitgewerkt BIM-model en hoe we de logistieke uitdagingen van dit project hebben aangepakt.

Een toekomstbestendig ontwerp

Het ontwerp bestond uit hoogbouw aan de zijde van de Wibautstraat en laagbouw langs de Mauritskade. De laagbouw werd via een glaskap verbonden met het naastgelegen Theo Thijssenhuis en de hoogbouw waardoor een indrukwekkend atrium ontstond. In het atrium bevinden zich diverse terrassen waarop een deel van het onderwijs  plaatsvindt. Het bestaande Theo Thijssenhuis en monumentale Kohnstammhuis zijn integraal onderdeel van het ontwerp door de plinten van de gebouwen fysiek en programmatisch met elkaar te verbinden.

Naast voorzieningen voor onderwijs en onderzoek (zoals laboratoria en vaklokalen) zijn in het gebouw een fietsenstalling (en/of parkeergarage), grand café en een atriumvloer met een multifunctioneel karakter aanwezig. Het hele gebouw staat in het teken van flexibiliteit, zodat het toekomstbestendig is en mee kan gaan in veranderende onderwijsvisies of studentenaantallen. 

Duurzame ambitie

Het Jakoba Mulderhuis heeft het ontwerpcertificaat Breeam Excellent. Daarnaast voldoet het gebouw aan het ‘Programma van Eisen - Frisse Scholen’. Met deze kwalificaties worden operationele kosten op lange termijn geminimaliseerd en een hoge kwaliteit voor haar gebruikers gecreëerd. De ambities zijn behaald door de implementatie van groene technologieën, zoals schone luchtverversingsventilatie, intelligente LED verlichting en een seizoensgebonden systeem voor energieopslag, tot groene kenmerken, zoals sedum dakbedekking en vogelhuisjes voor zwaluwen. Overige duurzaamheidsmaatregelen zijn het gebruik van recyclebare materialen op de gevel, klimaat gecontroleerde plafonds en gevelschermen voor zonwering. Dit resulteert in een gebouw dat 40 procent minder energie nodig heeft dan de aanbevolen Nederlandse bouwvoorschriften.